ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ

Η παραλία του Κολυμπαρίου είναι από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτείτε την παραλιακή αυτή κωμόπολη δυτικά της πόλης των Χανίων. Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες της βόρειας Κρήτης.

Η παραλία στο Κολυμπάρι είναι ουσιαστικά μια μεγάλη παραλιακή ζώνη, με μήκος περίπου ενάμιση χιλιομέτρου, που εκτείνεται προς τα ανατολικά, μέχρι το διπλανό χωριό του Ταυρωνίτη.

Γνωρίζοντας την παραλία του Κολυμπαρίου

Το πρώτο χαρακτηριστικό πράγμα που θα δείτε στην παραλία Κολυμπάρι είναι η γκρίζα άμμος της. Σε μερικά σημεία της παραλίας υπάρχει επίσης ψιλό βότσαλο με το ίδιο γκρι χρώμα. Αν δεν σας αρέσει η ψιλή άμμος, που συνήθως καταλήγει μέσα στις τσάντες σας και πάνω στο σώμα σας, η παραλία αυτή είναι ιδανική για εσάς.

Τα νερά είναι πεντακάθαρα και δροσερά, και δύσκολα θα θελήσετε να βγείτε από τη θάλασσα αν ο καιρός είναι καλός. Όταν φυσούν άνεμοι, όμως, μπορεί η θάλασσα να βγάζει κύματα, όπως συμβαίνει σε κάθε παραλία της βόρειας Κρήτης.

Το φυσικό τοπίο γύρω από την παραλία θα σας συνεπάρει. Το Κολυμπάρι βρίσκεται στη ρίζα της μακριάς χερσονήσου του Ροδωπού, τη μία από τις δύο χαρακτηριστικές μακριές χερσονήσους στα βορειοδυτικά του νομού Χανίων. Η θέα προς τη θάλασσα και τη – γεμάτη άγρια φύση – χερσόνησο, θα σας κάνει να θέλετε να μείνετε στην παραλία για πολλές ώρες.

Άλλο πλεονέκτημα της παραλίας του Κολυμπαρίου είναι η απουσία πολλών επισκεπτών, λόγω της απόστασής της από την πόλη των Χανίων. Για την ακρίβεια, η παραλία στο Κολυμπάρι τις περισσότερες φορές έχει λιγότερο κόσμο και από τις δημοφιλείς παραλίες της νότιας Κρήτης. Αν δεν σας αρέσουν οι κοσμοπολίτικες παραλίες, και χρειάζεστε απομόνωση, ηρεμία και χαλάρωση, θα λατρέψετε την παραλία του Κολυμπαρίου. Εδώ μπορείτε ακόμη να ακούτε τον ήχο των κυμάτων που σκάνε απαλά πάνω στο ψιλό βότσαλο.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η μεγάλη παραλία μέσα στην κωμόπολη, παρόλο που είναι η πιο βολική, δεν είναι η μοναδική σας επιλογή για μπάνιο στο Κολυμπάρι. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν στην περιοχή φυσούν βόρειοι άνεμοι και η κύρια παραλία του Κολυμπαρίου έχει κύματα.

Η πρώτη εναλλακτική είναι οι γραφικές μικρές παραλίες στους κολπίσκους δίπλα στη Μονή Γωνιάς, περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του Κολυμπαρίου. Αυτοί οι κολπίσκοι είναι καλά προστατευμένοι από τους περιστασιακούς δυνατούς ανέμους, και τα νερά εκεί είναι πρακτικά πάντοτε ήσυχα. Πέρα από την παραλία, η Μονή Γωνιάς είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα, με μια εξαιρετική συλλογή από σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες. Δίπλα στο μοναστήρι βρίσκεται η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θεολογικών σπουδών σε όλη τη Μεσόγειο.

Άλλη επιλογή, αν θέλετε να πάτε λίγο πιο μακριά από το Κολυμπάρι, είναι να πάρετε το καραβάκι από το λιμανάκι του Κολυμπαρίου προς τις απομονωμένες παραλίες της χερσονήσου του Ροδωπού. Αυτή είναι μια εκδρομή που θα θυμάστε για καιρό, καθώς η άγρια ομορφιά των βραχωδών ακτών και των παραλιών της χερσονήσου είναι εκπληκτική. Η πιο γνωστή παραλία της χερσονήσου του Ροδωπού είναι οι Μένιες, μια όμορφη απομονωμένη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά.

Πέρα από τη σημερινή της ομορφιά, και χάρη στη στρατηγική της θέση, η παραλία στο Κολυμπάρι υπήρξε το σκηνικό δύο ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν το μέλλον της Κρήτης. Το πρώτο ήταν η Οθωμανική εισβολή στο νησί το 1645, η οποία ξεκίνησε από αυτήν ακριβώς την παραλία. Με παρόμοιο τρόπο, περίπου δυόμιση αιώνες αργότερα, αυτή ήταν η ίδια τοποθεσία όπου ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στο νησί το 1897, για να επιτύχει τελικά την απελευθέρωση της Κρήτης και στη συνέχεια την επανένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η παραλία στο Κολυμπάρι είναι μία από τις πιο άγνωστες εξαιρετικές παραλίες στη δυτική Κρήτη. Η απόστασή της από την πόλη των Χανίων αποτρέπει το μεγάλο όγκο επισκεπτών. Αυτό, όμως, είναι καλό για εσάς: αν οι ήρεμες, ήσυχες διακοπές είναι αυτό που θέλετε, η παραλία του Κολυμπαρίου μπορεί να κάνει τις διακοπές σας στην Κρήτη μια εμπειρία καθαρής χαλάρωσης.